Sıkça Sorulan Sorular

Oldukça sık sorulan soruların bazılarını burada derledik.





Kompanzasyon Nedir? +

Voltaj ile akım arasında, idealde faz farkı olmaz. İndüktif ya da kapasitif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde, akım sinyalinin, voltaj sinyaline göre maximum ±90 derecelik fazı kayar. İndüktif ve kapasitif etki neticesinde oluşan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan işleme KOMPANZASYON denir.

Daha Fazla bilgi için: Kompanzasyon Panosu Nedir?

Neden Kompanzasyon Yapmalıyız?+

Kullandığımız enerjinin iki bileşeni vardır. Bunlar aktif ve reaktif bileşenlerdir. Bu bileşenlerden kullanılabildiğimiz kısım aktif bileşendir. Cihazlarımızın çalışabilmesi için aktif güce ihtiyacımız vardır. Reaktif güç ise boşa giden güç olarak düşünülebilir. Tesislerimizde kullandığımız birçok cihaz reaktif enerji çeker. Enerji sistemlerinden çekilen bu lüzumsuz güç birçok ekonomik sıkıntılara yol açmaktadır. Bu sebeple yönetmeliklerde kompanzasyon zorunlu hale getirilmiştir. Belirlenmiş oranların dışında çekilen reaktif enerji sebebiyle faturalara reaktif ceza yansıtılmıştır. Hem enerji kaybının önlenmesi ve mevcut enerjinin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlamak için hem de yasal gereklilik olduğu için kompanzasyon son derece önemli ve gereklidir.

Daha Fazla bilgi için: Kompanzasyon Panosu Nedir?

Kompanzasyon Yapılması Şart Mı?+

Mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW’a (dahil) kadar olan aboneler ile elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş aboneler kompanzasyon yaptırmak zorunda değildir. Belirtilenler dışında kalan ve tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan aboneler kompanzasyon yaptırmak zorundadır.

Daha Fazla bilgi için: Kompanzasyon Panosu Nedir?

Kompanzasyon Yapılmazsa Ne Olur?+

Şebekede güç kayıplarına neden olur, üretim ve dağıtım sisteminin kapasitesini azaltır, gerilim düşmesinin, taşınan gücü sınırladığı dağıtım hatlarında, enerji taşıma kapasitesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle, kompanzasyon panosu kurmak ile yükümlü aboneler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararı ile belirtilmiş sınırlar içerisinde kompanze edilmiş şekilde elektrik tüketmek zorundadırlar. Aksi durumda aboneler, ceza ödemek ile yükümlüdür.

Daha Fazla bilgi için: Kompanzasyon Panosu Nedir?

Uzaktan Takip Nedir?+

Kompanzasyon panolarının Gprs aracılıyla internet üzerinden takip edilmesidir. Kondansatör güç değerlerinin okunması, kondansatörlerin devreye alınıp çıkarılması, enerji ve tüketim değerlerinin arşivlenmesi ve raporlanması, kompanzasyon paneli sisteminde oluşabilecek arızaların tespiti (kondansatör bitmesi, kontaktör arızası vb.) gibi işlemlere yönelik hazırlanmış bir okuma ve yönetim sistemidir.

Daha Fazla bilgi için: Uzaktan Takip Nedir?

Neden Uzaktan Takip Gerekli?+

Bir çok firma elektrik faturasını öderken reaktif ceza da ödediğinin farkında değildir. Kompansazyon sistemi sürekli takip altında tutulmadığında çeşitli nedenlerle (arızalar,yeni yükler,yük dengesizliği,malzeme yıpranması vb) sistemin dengesi bozulmakta ve firma reaktif ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Uzaktan okuma sistemi olmadığında reaktif ceza sınırının aşıldığı ancak fatura dönemlerinden sonra anlaşılabilmektedir. Oysa uzaktan okuma sistemi ile günlük, anlık değerleri takip etmek, istenen değerlerden sapma olursa anında tespit ve müdahale etmek mümkündür.

Daha Fazla bilgi için: Uzaktan Takip Nedir?

Neden Uzaktan Takip Yaptırmalıyım?+

Bir çok firma elektrik faturasını öderken reaktif ceza da ödediğinin farkında değildir. Kompansazyon sistemi sürekli takip altında tutulmadığında çeşitli nedenlerle (arızalar, yeni yükler, yük dengesizliği, malzeme yıpranması vb.) sistemin dengesi bozulmakta ve firma reaktif ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Uzaktan okuma sistemi olmadığında reaktif ceza sınırının aşıldığı ancak fatura dönemlerinden sonra anlaşılabilmektedir. Oysa uzaktan okuma sistemi ile günlük, anlık değerleri takip etmek, istenen değerlerden sapma olursa anında tespit ve müdahale etmek mümkündür.

Daha Fazla bilgi için: Uzaktan Takip Nedir?

Uzaktan Takip Ne Gibi Faydalar Sağlar?+

Hatalı kompanzasyon değerlerine karşı kesin çözüm sağlar, Gerçek tüketim verilerine en kısa sürelerde erişebilme imkanı sunar, Anlık olarak kullandıkları enerjiyi görebilme imkanı sunar, İnternetin ulaştığı her yerden sistem takip edilebilir, Tedaşın belirlediği ceza oranlarına girmeden sistemdeki problemleri giderme şansı verir, Sistemin takibi için personele ihtiyacı olmaz, Maksimum otmasyon sağlandığından kullanımı kolaydır, Sağlayacağı güvenilir ve doğru veritabanı sayesinde tüketimin periyodik bir şekilde bireysel ve genel olarak izlenebilmesini ve ileriye dönük planlamaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini sağlar, Reaktif enerji için bedel ve ceza ödemekten kurtarır.

Daha Fazla bilgi için: Uzaktan Takip Nedir?

Reaktif Ceza Sınırları Nedir?+

Bağlantı gücü 9 KVA üzerinde olan tesislerde reaktif enerjisi ölçmek için kombi sayaç takılması zorunludur. Bağlantı gücü 50 KVA üzerinde olan tesisler için kompanzasyon zorunludur. Bağlantı gücü 50 KVA altında olan tesisler için endüktüf reaktif ceza sınırı %33. Bağlantı gücü 50 KVA altında olan tesisler için kapasitif reaktif ceza sınırı %20. Bağlantı gücü 50 KVA üzerinde tesisler için endüktüf reaktif ceza sınırı %20. Bağlantı gücü 50 KVA altında olan tesisler için kapasitif reaktif ceza sınırı %15’tir.

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Ceza Nedir?

Reaktif Ceza Ödememek İçin Ne Yapılabilir?+

Kompanzasyonu düzenli olarak takip ettirip reaktif oranların sınırlar içinde olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Ceza Nedir?

Reaktif Ceza Geldiğinde, Ne Yapabilir?+

Öncelikle faturadaki endeksler ile sayaçlardaki endekslerin aynı olduğundan emin olun. Bazen Tedaş elemanı yanlış endeks girebilmektedir. İkinci olarak ilk okuma ve son okuma arasındaki döneme bakın, bir aylık süreden çok kısa yada çok uzun olmaması gerekir. Endeksler ve dönem yanlış ise cezaya itiraz edebilirsiniz. Aksi takdirde cezayı ödeyerek kompanzasyon sisteminizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Ceza Nedir?

Reaktif Oranlarını Nasıl Hesaplarım?+

Elektrik sayacınızdaki Aktif (T), Endüktif (Ir) ve Kapasitif (Cr) değerlerini günlük yada haftalık olarak bir çizelgeye not edebilisiniz. Okuduğunuz bu endekslerden bir önceki faturada belirtilen son endeksleri çıkartarak o güne kadar tüketilen aktif ve reaktif enerji miktarlarını bulursunuz. Bulduğunuz bu endüktif (Ir) ve kapasitif (Cr) reaktif miktarlarını, aktif enerji (T) miktarına bölerek oranları bulursunuz.

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Ceza Nedir?

Reaktif Ceza Ödememe Garantisi Nedir?+

3 Faz uzaktan izlediği işletmelere aynı zamanda bakım onarım hizmetleri de vermektedir. Kompanzasyon sistemini tamamen 3 Faz uzman kadrosuna bırakan işletmelere %100 reaktif ceza ödememe garantisi verilmektedir. Elektrik faturasında oluşabilecek herhangi bir reaktif ceza tarafımızca ödenecektir.

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Ceza Nedir?

Reaktif Güç İhtiyacı Olan Yükler Nelerdir?+

Kondansatör veya bobin bulunan tüm elektrik devreleri reaktif güce ihtiyaç duyar. Kondansatörlü devreler ileri reaktif güç çekerlerken bobinli devreler geri reaktif güç çeker. Geri reaktif güç çeken yükler aşağıda verilmiştir: Asenkron makineler, Bobinler, Düşük uyarmalı senkron makineler, Endüksiyon fırınları, ark fırınları, Flüoresan lamba balastları, Havâî hatlar, Kaynak makineleri, Neon lamba transformatörleri, Redresörler, Sodyum ve civa buharlı lamba balastları, Transformatörler

Daha Fazla bilgi için: Reaktif Enerji Nedir?




3 Faz Mühendislik © Tüm Hakları Saklıdır 2023 | Gizlilik Politikası
Hemen Ara