Reaktif Fatura

Hakkında

Firmaların ayakta kalmalarının gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde her geçen gün artan maliyetlerle mücadele ediyoruz. Artık kriz yaşamımızın önemli bir parçasını teşkil ediyor.


Firmalar kendi içlerinde giderlerini azaltarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ama pek çoğumuz ayakta kalmaya çalışırken farkında olmadan ya da fark ettirilmeden fazladan maliyetlere katlanıyoruz. Bunlardan biri de bizim konumuz olan elektrik faturaları… Elektrik kurumları tarafından tam olarak bilgilendirilmediğimizden elektrik faturalarında ödediğimiz“Reaktif Bedel”lerin farkında bile değiliz. Bu bedeller fatura içinde hiç de küçümsenmeyecek bir yer kaplamaktadır. Ama faturaların içindeki rakam karmaşasında gözümüze bile çarpmıyor. Hatta bazı faturalarda rakamlar aşağı ya da yukarı kaydığı için neyin ne olduğunu anlamak imkânsız hale geliyor. Bu ödediğimiz Reaktif Bedellerin sebebi ise elektrik tesisatlarımızda kompanzasyon sistemlerinin ya hiç olmaması ya da eski ve bakımsız kaldıklarından günümüz şartlarını karşılayamamasıdır. 3FAZ MÜHENDİSLİK olarak amacımız, firmamızın 10 yılı aşkın tecrübesini sizlerle paylaşmak ve sizleri faturalarda ödediğiniz gereksiz “Reaktif Bedel”lerden kurtarmaktır. Bu iş için yapacağınız küçük yatırımlar firmanıza kısa sürede kâr olarak yansıyacaktır. Bu fazladan ödediğimiz bedellerin ne olduğunu, bunlardan nasıl kurtulacağınızı özetle şöyle aktarabiliriz. Reaktif ceza ödediğimi nasıl anlamalıyım?

Peki Bu Bedel Neden Oluşur?

Bilindiği üzere elektrik sözleşme gücü 9 KW ve üzeri işletmelerde kompanzasyon sistemleri, elektrik kurumları(TEDAŞ, BEDAŞ, AYEDAŞ v.b) tarafından şart koşulmuştur. Ancak yasa bununla bitmiyor. 9 KW ve üzeri aboneler Elektriğin Diğer bileşenleri olan ENDÜKTİF ve KAPASİTİF oranların belli değerlerde olmasınıda şart koşmuştur. Bu değerlerin belli oranlarda tutulmaması durumunda, abonelere ceza yazılmaktadır. Profesyonelce programlanmış kompanzasyon sistemlerinde REAKTİF CEZA bedeli ödenmemektedir. Reaktif ceza bedeli ödeyip, ödemediğinizin tespitini elektrik faturanıza bakarak kolayca görebilirsiniz. Aşağıda örnek teşkil edecek, reaktif bedel ödeyen(şekil 1) ve reaktif bedel ödemeyen(şekil 2) faturaları dikkatli incelerseniz kendi faturanızdaki farkı görebilirsiniz.

Bu cezayı ödememek için ne yapmanız gerekiyor?

Bu cezayı ödememek için yukarıda da belirttiğimiz gibi kompanzasyon sisteminizin uzman kişiler tarafından ihtiyacınıza göre tasarlanması ve bu tasarıma göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu sistemin bedeli nedir?

Bu sistemin bedeli işletmenizin ihtiyacına göre değişmektedir. Bedeli; yapılacak olan keşifler sonucunda bildirebiliriz.

Peki bu sistemi yaptırdığınız zaman, ceza gelmeyeceği nasıl garanti edilecektir?

Sistem tarafımızdan kurulduğu takdirde teslimat sonrası garanti kapsamında bir sene için ceza takibini yapacağız. Bu bir sene içinde herhangi bir ceza bedeli oluşursa tarafımızdan karşılanacaktır. Bir sene sonunda da işletme ister ise yıllık bakım ve takip anlaşması yapılacaktır.

Bu sistemin ömrü ne kadardır? Uzun vadede işletmeye ne kadar kar sağlar?

Sistemin ömrü bakımları yapıldığı takdirde en az on yıldır. İlk sene içinde montajını yaptığımız malzemeler arıza yapar ise garanti kapsamında değiştirilecektir. Yıllık bakımlar sırasında ise harcanacak bedeller ödenecek aylık ceza bedellerinin çok çok altında olacaktır.

İşletmeye sağladığı kâr ise örneğin ayda 300 TL ceza ödeyen bir işletmeyi baz alırsak beş yıl içinde 300TL x 60 ay = 18.000 TL, on yıl içinde ise toplamda 300TL x 120 ay = 36.000 TL olacaktır.




3 Faz Mühendislik © Tüm Hakları Saklıdır 2023 | Gizlilik Politikası
Hemen Ara